Vyznáte se v sopkách?

30. prosince 2010 v 16:12 |  9. ročník
Na posledních vyučovacích hodinách přírodopisu jsme mluvili o sopkách a sopeční činnosti. Jestli vás téma zaujalo zkuste si dát krátký test. Co víte o historii i současnosti sopek?

náhled obrázku
   1.Na Zemi je zhruba 500 tzv. ,,spících sopek". Kolik přibližně jich je
aktivních?
a)   50
b)   200
c)   500
d)  1200

2. Jaký typ sopky má za sebou nejdestruktivnější
výbuchy (například erupci Vesuvu, která pohřbila Pompeje?
a) struskový kužel
b) stratovulkán
c) štítová sopka
d) na typy ničivost erupce nezávisí

3.Typickým příkladem kuželovité sopky je
a) Hora St. Helens v USA
b) Vesuv v Itálii
c) Stromboli v Tyrhénském moři
d) Fudži v Japonsku

4.Který z následujících typů erupcí nejenže nemívá katastrofické následky, ale bývá navíc pro svou aktivitu s oblibou pozorován vědci, místními a turisty?
a) pliniovský typ
b) strombolský typ
c) havajský typ
d) peléský typ

5.Jak se nazývá sopečné souostroví v Tichém oceánu, dnes již nerozlučně spjaté se jménem Charlese Darwina?
a) Kurilské ostrovy
b) Orkneje
c) Nová Guinea
d) Galapágy

6. Jedním z projevů sopečné činnosti je vypouštění plynu do okolí, které můžeme hojně pozorovat například ve známé oblasti Yellowstonského národního parku. Nazývá se
a)fumarola
b) lapily
c) puma
d) kaldera

7. Doposud nejničivější zaznamenanou vulkanickou erupci, která postihla 1/13 plochy Země, způsobila v roce 1883 indonéská sopka
a) Stromboli
b) Krakatau
c) Etna
d) Mount Pelée

8.Výbuch sopky Thiery v 17. století př.n.l. pravděpodobně způsobil zemětřesení a vlny tsunami, které smetly z povrchu      
a) mykénskou civilizaci
b) babylonskou říši
c) mínojskou civilizaci         
d) Atlantidu
  
9. Nejaktivnější sopkou světa,dnes činnou téměř nepřetržitě, je tzv. královna sopek
a) Etna
b) Vesuv
c) Santorin
d) Krakatau

10. Zřejmě největším vulkánem Sluneční soustavy je 27 km vysoký Olympus Mons na planetě
a) Merkur
b) Neptun
c) Venuše
d) Mars

Řešení: 1C,2B,3D,4B,5D,6A,7B,8C,9A,10D

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 FelixO FelixO | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 11:11 | Reagovat

Velmi zajímavý blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama